Hoe maak ik een inleiding?

Wanneer je een inleiding gaat maken is het belangrijk om te weten voor welke thema je ingedeeld bent. De inleidingen zijn verdeeld in de volgende thema’s: boekje, een schets of een vrije inleiding. Ze vragen ieder om een andere voorbereiding. Voor elke inleiding moet je wel 3 psalmen opgeven. Deze moeten passen bij de inleiding. Vaak worden er psalmen aangehaald in een inleiding, deze kan je dan ook laten zingen. Voordat je begint kun je een inleiding op de site bekijken, zodat je een beeld krijgt.

 

Boekje ‘In uw spoor’

We behandelen het boekje ‘In uw spoor’ van ds. A.T. Huijser. Per zondag behandelen we steeds een half hoofdstuk. Als je het eerste deel van het hoofdstuk moet behandelen, mag je zelf aangeven tot waar je dit doet. Probeer zo dicht mogelijk bij het midden te zitten met deze scheiding, maar kijk ook naar een logische plek om deze scheiding aan te brengen. Verder hoef je alleen vragen en wat stellingen te bedenken. Boven aan je stencil benoem je de psalmen die je wilt zingen.

 

Schets

Wanneer je een inleiding mag maken over een schets ontvang je de schets van de secretaris. Deze schets behandeld een onderwerp, bijvoorbeeld een psalm. Wanneer je deze hebt doorgelezen typ je hem in je eigen woorden uit. Uiteraard mag je zelf nog punten toevoegen. In de schets staan ook vragen, deze kan je overnemen. Dit zijn er niet voldoende zodat je zelf ook nog een aantal vragen mag bedenken bij de schets. De vragen zet je achter je inleiding. Bedenk ook wat stellingen die besproken kunnen worden.

 

Vrij onderwerp

We behandelen ook vrije onderwerpen. Er is een lijstje beschikbaar met onderwerpen die daarvoor in aanmerking komen. Dit lijstje is op te vragen bij de secretaris. Wanneer je een onderwerp wil behandelen die niet op het lijstje staat kan je deze doorsturen naar de voorzitter. Na zijn goedkeuring kan je het onderwerp uitwerken. Uiteraard moet je voordat je een onderwerp wil behandelen je er eerst in verdiepen. Neem dan ook voldoende tijd om een vrij onderwerp te maken. Probeer een toepassing naar deze tijd te verwerken in het onderwerp. Dit kan zowel in de inleiding als aan het eind. Bedenk er ook een aantal gespreksvragen en stellingen bij.

 

Tips

Maak bij de vragen onderscheid tussen weet vragen en discussie vragen. De antwoorden van de weet vragen kunnen letterlijk in de inleiding genoemd worden. De discussie vragen moeten betrekking op het onderwerp hebben maar hoeven niet precies terug te komen in de inleiding.

Stuur je inleiding uiterlijk donderdag avond naar inleiding@jvdaniel.nl De websitebeheerder zorgt ervoor dat jouw inleiding op de site komt te staan en doorgestuurd wordt naar de leden. Wanneer je de inleiding verzorgt mag je ook iets lekkers trakteren. Dit hoeft niet groot te zijn!

Dagelijks Woord

Agenda

september 2023

za zo ma di wo do vr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30